onsdag 7 november 2018

Utsidans lägereldstävling


En bok som Utsidans läsare tipsar om,
Yngve Ryds "Eld" från 2005.
Har du något bra knep för eldmakandet? Den bonusfrågan fick Utsidans läsare, när de i månadsskiftet tävlade om Lägereldsboken. Frågan ingick inte i själva tävlingen, men det blev minsann intressant läsning av de knep som läsarna delade med sig av. Här kommer därför en sammanställning på läsarnas tips. Längst ner kan du också se vad läsarna fick svara på för frågor.

Knappast mitt knep men  gamla stearinstumpar och flis funkar bra tillsammans med tändved.

En tampong (oanvänd) är jättebra att fånga upp gnistor från tändstål med. Fluffa upp den först bara.

Förvara tändsticksasken i en vattentät påse! Många är de som förbannat sig över att ha glömt denna detalj i blötväder...

Om man gör elden på en barkbit eller liknande är det en bra idé att göra upp elden under en tät gran om förhållandena ute är svåra. Det blir torrt och vindstilla och du har även bra tillgång till torra kvistar att tända med :).

Ha bra utrustning för att kunna göra upp eld, Jag har alltid med mig lite näver i en påse. Det har jag tagit med mig hemifrån.
Men om materialet du ska tända med är blött, så skala av det blöta och eventuellt får du fram torrt material.

Rulla en dagstidning hårt. Skär rullen i 5 cm längder. Knyt snöre runt varje del. Doppa varje del i smält stearin. Fantastiskt som tände!

Kråkris och tunt näver – sedan tillföra syre-luft.

Att alltid ha lite näver och en liten cykelpump med i ryggsäcken, då är rustad för att klara sin överlevnad när vildmarken vill pröva ens förmåga.

Ska du grilla mat så gör eldstaden som en öppen åtta, tvådelad. Då har du en värmande eld i ena delen och glöd i den andra. Du kan ta glöd från elden om du behöver mer. På så vis har du värme och ljus samtidigt som du kan grilla på glödbädden.

Skydda marken. Finns inte stenar eller grus så ta murkna grenar eller stockar. Släck efteråt glöden med vatten, sparka bort pinnarna och ingen kan se att det funnits en eld där.

Om man planerar att göra eld med tändstål kan man ta med sig lite av luddet från torktumlarfiltret i en liten zipp-påse. Gnistorna från tändstålet tar sig mycket lätt i luddet.

Bygg upp med successivt ökande dimensioner på stickor och ved.

Slå fast kniven med eggen från dig och dra späntstivkorna mot dig för att göra fjäderstickor. Snabbare. Enklare. Bättre.

Tema dubbelt
Börja dubbelt så smått som du från början tänkt, när du ska tända elden.

Förbered dig noga och se till att du har dubbelt så mycket av allt som du tror dig behöva -)

Utsidans frågetävling, då!?
Så här löd frågorna – och det fanns alternativ att välja mellan.

1. Fnöske tillverkas vanligen av fnöskticka – på vilket träd växer denna oftast?
2. Vilken eld görs för att vara hela natten?
3. Vad bör du använda om du vill göra en hemmagjord handvärmare?
4. Så gott som allt vedbränsle har samma värmevärde per kilo. Det finns ett lysande undantag, som genererar betydligt mer värme, nämligen …
5. Vilket av dessa träd går bra att fälla och elda otorkad på vintern?

Och svaren är björk där det alternativet förekom:
1. Fnösktickan är vanligast på björk (och bok).
2. Björknäver är vad som genererar extra mycket värme per viktsenhet av all världens vedbränsle.
3. Råbjörk går utmärkt att elda på vintern eftersom trädet då är som torrast när det står på rot.
4. Nying kallas stockelden som kan brinna hela natten. Stjärnelden har sitt namn efter lägereldens form och brinner ut relativt snabbt. Eldflotten är en konstruktion för att kunna elda på snö, is och vattendränkt mark.
5. Natriumacetat ger en alldeles utmärkt handvärmare i temperatur som passar huden. Kopparsulfat är giftigt och bör undvikas. Litiumnitrat ger hög temperatur som kan värma bilmotorn men brännskada huden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar